RENOVAREA PEREȚILOR cu umiditate ȘI ÎNCĂRCAȚI CU Săruri
Marea majoritate a fondului locativ din România este format din case unifamiliale. Mai mult de jumătate din clădirile din mediul urban, din fermele tradiționale și din clădirile agricole au fost construite înainte de cel de-al doilea război mondial și aproape niciuna dintre ele nu este nouă. 
 
Pentru renovarea corectă a clădirilor, este nevoie de o documentare precisă despre cum s-a realizat inițial fațada, ca să putem veni cu soluții care se încadrează în cerințele exigente actuale. Materiale trebuie să fie cu caracteristici bine definite necesare realizării acestor proiecte.
 
Restaurarea unui obiectiv istoric necesită în toate fazele de lucru specialiști, începând de la arhitect până la meșter. Restaurarea diferă mult față de o simplă cosmetizare a unei fațade obișnuite.
Cu o tradiție îndelungată în producția de mortare uscate, Cemix a pornit în realizarea acestor lucrări pe principiul „...renovăm respectând ce (ne-)au construit înaintașii!”
 
Datorită faptului că umiditatea și sărurile din ziduri afectează puternic confortul locuinței și funcționalitatea clădirilor vechi, acestea nu pot fi refăcute, folosind tencuieli obișnuite!
De aceea, aplicarea produselor de renovare - asanare, conduce la păstrarea și redarea funcțiilor depline ale clădirilor vechi. 
Cauzele umidității din structura pereților

Problemele cu umiditatea și sărurile sunt observate mai întâi în soclurile clădirilor și pe pereții interiori ai subsolurilor, iar mai târziu la parter, astfel încât absorbția capilară a apei din sol este cel mai adesea cauza principală. Cu toate acestea, realitatea este că mai multe mecanisme pot acționa în același timp:

  • absorbția capilară a apei;
  • contactul dintre clădire și sol (infiltrații din pânza freatică);
  • încărcarea fațadelor în urma precipitațiilor direct sau prin stropire;
  • absorbția higroscopică a apei (capacitatea sărurilor de a reține apa din umiditatea aerului);
  • absorbția de apă în urma condensării.

Primele trei mecanisme sunt absorbția de apă sub formlichidă, în timp ce ultimele două sunt absorbția de apă sub formă de vapori.

 

De ce este important să se renoveze clădirile afectate de umiditate și săruri?

Umiditatea și acumularea de săruri în pereți pot avea un impact negativ asupra capacității de utilizare a locuințelor vechi și adesea, a celor nou construite. Încărcătura cu umiditate și săruri ia de obicei forma "eflorescenței de sare" și a exfolierii tencuielii. Un efect secundar neplăcut este faptul că izolația termică a pereților umezi este mult redusă, ceea ce crește costurile de încălzire și reduce confortul. Condensarea apei pe suprafețele umede și reci ale pereților duce la formarea de mucegaiuri, care reprezintă un risc grav pentru sănătatea ocupanților locuinței.

eurosan - soluția

Poate părea evident să folosiți cel mai rezistent material posibil pentru a înlocui tencuiala veche și sfărâmicioasă, deoarece va rezista cu siguranță la uzură.

Realitatea este că acest lucru va face mai mult rău decât bine, pentru că utilizrea tencuielilor pe bază de ciment forțează ca apa să urce în perete reapărând problemele deasupra zonei reparate.

Reabilitarea pereților afectați de umiditate și încărcați cu săruri cu tencuieli de asanare va readuce clădirea la potențialul său maxim, oferind un spațiu de locuit sănătos și igienic, protejând în același timp mediul înconjurător.  

Pereții umezi și ușor încărcați cu săruri pot fi renovați cu sistemul de asanare și renovare EUROSAN. Datorită porozității ridicate și proprietăților hidrofobe ale tencuielilor EUROSAN, umiditatea care există în pereți nu poate deteriora tencuiala de asanare, evaporându-se în apropierea suprafeței exterioare a pereților. Suprafața peretelui rămâne uscată în permanență, iar sărurile dizolvate în apă sunt stocate în porii tencuielii, dar nu ajung la suprafață.

sistem WTA Eurosan

Pentru pereții cu încărcătură mare de săruri, se recomandă sistemul WTA EUROSAN, care are certificare WTA, un standard european pentru renovarea clădirilor si monumentelor istorice.

Pentru alegerea sistemul potrivit, este recomandat să solicitați ajutorul experților Cemix Romania care vor efectua teste de laborator pe baza unei prelevări de probe la fața locului și vor oferi o garanție în timp pentru propunerea de renovare emisă.