Rectoratul Universității Transilvania
1. Istoric
Clădirea Rectoratului Universității Brașov a fost construită între anii 1881-1885 în stil neorenascentist, cu picturi Sgraffito, după proiectul arhitectului Peter Bartesch. Aflată la intersecția Bulevardului Ferdinand (azi Bulevardul Eroilor) cu Strada Vămii (azi strada Mureșenilor), pe locul fostei Porți a Vămii de la intrarea în Cetate dinspre Brașovechi, clădirea a fost inițial Palatul Oficiului de Pensii și sediul Prefecturii.
Poarta Vămii cea veche includea un bastion de formă cilindrică profilat în afara zidurilor cetații și era prevăzută cu un pod mobil cu lanțuri. Afectată puternic în urma cutremurului din 1738, poarta a fost demolată în anul 1836.
Pe locul rămas liber după demolarea porții Vămii, au fost construite două clădiri impunătoare: Palatul Oficiului de Pensii, pe o parte a străzii Vămii și Palatul Soarelui, pe cealată parte a străzii. Palatul Oficiului de Pensii, cunoscut și sub numele de Palatul Pensiilor, construit în stil neorenascentist cu fațadele registrului superior decorate cu figuri alegorice în tehnica „Sgrafitto” de pictorița Lotte Goldschmidt, a fost inaugurat în anul 1885.
Cladirea este formata din parter si 2 etaje, fiecare cu particularitatile proprii, astfel:
- Parter: structura radiază forță, putere și durabilitate prezentându-se ca o construcție din piatră cu bolte în golurile arcuite ale ferestrelor;
- Etajul 1: cu un aspect rafinat inspirat din eleganța aristocratică;
- Etajul 2: înnobilat prin picturile “sgrafitto”, care par a fi însemne heraldice și reflectă înclinația arhitectului spre frumusețea mistică.

Palatul Oficiului de Pensii a fost prima clădire din Brașov racordată la rețeaua publică de apă potabilă proaspăt construită după proiectul inginerului șef al orașului, Christian Kertsch, astfel că, după finalizarea construcției apeductului de sub Tâmpa în 1893, edificiul a început să primescă apă din noua rețea.
După Al Doilea Război Mondial și venirea comuniștilor la putere, în clădirea Rectoratului a funcționat Sfatul Popular al Regiunii Brașov.
Din anul 1968 imobilul a fost dat în administrarea Universității din Brașov.
Clădirea are o arhitectură deosebită si poate constitui un punct de atractie pentru turisti si de asemene un element de mândrie pentru Brasoveni, precum si un punct de plecare pentru o plimbare în centrul Brasovului.
2. Lucrare executata:
In prima faza s-a verificat tencuiala, în detaliu.
Acolo unde tencuiala nu era stabilă sau la suprafață prezenta fisuri evidente, vizibile,a trebuit îndepărtată și curățată până la stratul suport.
Din fericire nu au fost multe suprafete deteriorate si dupa mici reparatii locale s-a putut aplica amorsa Putzgrund (amorsa de uniformizare a absobției de apă).
După uscarea amorsei, cca 1 zi s-a aplicat vopseaua de Egalizare. Acesta prin efectele de autocurățare va asigura pereților o protecție la praf si intemperii, concomitent cu o bună capacitate de difuzie a apei care va asigura interiorului un finisaj uscat, fără mirosuri si fără dezvoltarea mucegaiului.