CONSTRUIȚI ÎN ARMONIE CU NATURA
În mod tradițional natural
Argila (lut) și varul sunt materiale de construcție tradiționale și naturale. Argila se găsește aproape peste tot și, prin urmare, este disponibilă în cantități aproape nelimitate. Ceea ce o face și mai atractivă și mai ecologică este faptul că poate fi extrasă cu un impact redus asupra mediului. Acest lucru face ca producția sa să fie foarte eficientă din punct de vedere energetic și durabilă.

Trecutul nostru este inseparabil de viitorul nostru

Procesele care au loc în mediul nostru înconjurător și clima ne afectează dar fiecare are o abordare diferită. Unii oameni privesc cu îngrijorare, alții încearcă să nege acest lucru, iar alții încearcă să ia măsuri active împotriva efectelor schimbării. Este și cazul echipei de dezvoltare a produselor Cemix, care lucrează de ani de zile pentru a găsi o soluție pentru a dezvolta o tehnologie și un material cât mai puțin dăunător mediului.  Cercetarea se desfășoară simultan în mai multe direcții în spațiu și timp, explorând oportunități locale și internaționale, precum și tehnologii vechi și de ultimă oră. Iată cum am redescoperit argila.

Ce face ca tencuiala de argilă să fie tencuială?

Desigur, tencuielile din argilă conțin nu numai argilă, ci și mulți alți aditivi și potențiatori de proprietăți. Acest lucru face ca tencuiala să fie ușor de manevrat și de lucrat, chiar și cu o mașină de tencuit, cu mai puține crăpături și un finisaj mai frumos. Bineînțeles, toate aceste elemente adăugate sunt ecologice și nesintetice!

Valoarea adăugată a tencuielii de argilă Cemix față de argila simplă este tocmai această formulă atent concepută, pe care o putem oferi în aceeași calitate și compoziție în fiecare sac. Produsele sunt, de asemenea, certificate conform standardului de tencuială.

© Lasselsberger GmbH
De ce tencuială de argilă?

Tencuielile din argilă au numeroase avantaje față de tencuielile obijnuite din var-ciment:

  • Nu necesită ca materiile prime să fie arse la temperaturi ridicate în timpul producției, economisind astfel multe emisii de CO2.
  • Nu conține nici var, nici ciment, deci nu se lipește, ci doar se solidifică la suprafață. Prin urmare, nu se produce niciun deșeu atunci când este descompus, iar materialul poate fi reutilizat în funcția sa inițială după umezire.
  • Dacă se aplică un strat protector (de exemplu, vopsea de silicat permeabilă la vapori), suprafața este la fel de puternică și rezistentă ca cea a tencuielii de var-ciment.
  • Materialul este disponibil la nivel local, deoarece Bazinul Carpatic este bogat în depozite de argilă.
  • Se potrivește bine cu tehnicile de construcție locale, cum ar fi văioaga, baloți de paie, beton de cânepă sau chiar case din cărămidă.
Ce altceva ar trebui să știți despre tencuiala din argilă Cemix?

Ca în cazul oricărei tehnologii, trebuie să gândiți în sisteme constructive. Tencuiala de bază va adera bine la orice substrat absorbant (cărămidă de lut, văioagă, etc.) dacă este preumezită corespunzător, dar pentru substraturile slab absorbante (beton, rocă magmatică etc.) este recomandabil să se utilizeze o punte de aderență componentă a sitsemului. Aplicarea tencuielii de bază este similară cu cea a tencuielilor de var-ciment (și mecanizat), dar pot apărea fisuri pe suprafețe mai mari. Nu trebuie să vă speriați, aceasta este natura materialului. Reumezirea materialului va corecta problema, iar aplicarea tencuielii de netezire va oferi o suprafață finală plană și fără fisuri. Tencuiala din argilă este folosită pentru suprafețe interioare (eventual în zonele exterioare protejate), iar pentru exteriorul unei clădiri se folosește sistemul de tencuială cu var Cemix, la fel de ecologic și fără ciment.

Informații suplimentare
© Lasselsberger GmbH
Ce face ca tencuiala de var Cemix să fie diferită de restul?

Liantul tencuielii de var Cemix este varul hidratat, spre deosebire de varul hidraulic (NHL) utilizat în mod obișnuit. De ce este important acest lucru? Varul hidratat este ars la temperaturi mult mai scăzute și cu un necesar de energie mult mai mic, ceea ce economisește o cantitate mare de emisii de dioxid de carbon. În plus, spre deosebire de NHL, ea captează cantități mari de dioxid de carbon din aer în timpul prizei. Per total, amprenta de carbon a varului hidratat este o fracțiune din cea a NHL. Deci, de ce nu îl folosește toată lumea? NHL are o rezistență mai mare decât varul hidratat, iar proprietățile și caracteristicile sale se aseamănă mai mult cu cele ale cimentului Portland, ceea ce îl face convenabil și ușor de lucrat. Pentru a depăși acest dezavantaj, tencuiala de var Cemix conține un aditiv puccolano (măcinătură naturală din rocă vulcanică) care se întărește numai în prezența varului și îmbunătățește proprietățile tehnice și durabilitatea tencuielii. Acest proces este puțin mai complex decât utilizarea NHL, dar este semnificativ mai ecologic și mai compatibil cu tehnologiile tradiționale.