RENOVAREA CASELOR DIN chirpici
Chiar și în prezent, aproape 30% din fondul locativ din România este format din case tradiționale din cărămidă de lut. Casele construite la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX au fost construite în general pe fundații din cărămidă sau piatră, fără hidroizolare.
Zidăria portantă din lut este foarte stabilă și are proprietăți bune de izolare termică atunci când este uscată și în condiții de umiditate constantă, dar aceste valori se deteriorează rapid în prezența apei.
Deteriorarea pereților portanți reprezintă o problemă tipică în aproape toate clădirile tradiționale din chirpici. Repararea și modernizarea acestora este deosebit de dificilă, deoarece lipsa impermeabilizării nu poate fi realizată ulterior și nu este permisă utilizarea tehnologiilor care blochează difuzia vaporilor.
 
LA O PROBLEMĂ COMPLEXĂ ȘI SOLUȚIA este COMPLEXĂ!

În primul rând, trebuie identificată și remediată cauza problemei. Aceasta se datorează în principal infiltrației apei, dar poate fi cauzată, de asemenea, de defecte structurale sau de o întreținere inadecvată (închiderea suprafețelor).

Pasul 1

În cazul în care la clădire nu au fost efectuate hidroizolațiile necesare și nu este posibilă realizarea acesteia fără a deteriora structura pereților, cauza umezelii trebuie eliminată din împrejurimile clădirii.

În multe cazuri, problemele de umiditate sunt cauzate de drenajul necorespunzător al apelor pluviale (ex: streșini incomplete, burlane de scurgere poziționate incorect), elemente structurale defecte (acoperiș) sau acoperiri de suprafață (trotuare, terase, etc) cu pantă inadecvată. De obicei, problema poate fi localizată prin inspecție vizuală și reparată în funcție de sursa infiltrării.

Apa din pânza freatică și ocazional cea din precipitațiile abundente afectează fundațiile clădirilor. Protecția împotriva acestor ape se realizează sub fundație, pe lângă (drenaje) sau peste (hidroizolații). 

Sunt probleme care apar din cauza infiltrației apelor contaminate si din canalizare, în cazul unei hidroizolații deteriorare sau lipsa acesteia. Reparațiile se realizeză la fața locului în funcție de cauza problemei.

Pasul 2

Restaurarea unei secțiuni de perete deteriorate și decojite.

Reparația trebuie efectuată numai dacă sursa problemei (ex: absorbția umidității din sol) a fost eliminată!

Restaurarea poate fi efectuată cu produse pe bază de var-ciment sau cu materiale tradiționale, de argilă.

reparații cu produse pe bază de VAR ciment

A. 

În primul rând, umpleți toate golurile care sunt mai adânci de 3 cm. Cea mai bună soluție pentru aceasta este tencuiala termoizolantă ușoară "2072 ISOPUTZ" armată cu plasă rabiț. Tencuiala ușoară este cea mai apropiată de parametrii tehnici ai structurii din argilă, atât în ceea ce privește greutatea specifică, cât și rezistența la compresiune, astfel încât materialul de reparație să nu impună noi sarcini suplimentară asupra structurii peretelui.

B.

După reparații, se aplică sistemul de asanare  Eurosan (2130 EUROSAN VS - amorsă tip șpriț, 2132 EUROSAN EP - tencuială de asanare). Sistemul Eurosan este recomandat în primul rând pentru că poate dura ani de zile ca excesul de umiditate din structură să se evapore și, în al doilea rând, pentru că asigură pe termen lung echilibrul de umiditate al structurii pereților și al clădirii.

C. 

Pentru realizarea finisajelor la interior se utilizează produse cu o permeabilitate bună la vapori (4460 GLETTI EXTRA - glet pe bază de var, 4801 SILIKAT - vopsea silicatică de interior).

D.

Procedura este similară și la exterior. În acest caz, utilizați pentru nivelare 2138 EUROSAN FP - tencuiala de finisare (tinci specializat), care oferă o suprafață mai aspră, dar este mai rezistentă la solicitările mediului.  Se acoperă cu 2801 SILIKATTOP - vopsea silicatică permeabilă la vapori și rezistentă la factorii din mediul înconjurător.

TEHNOLOGIE TRADIȚIONALĂ

A.

Pentru refacerea pereților interiori, utilizați 4611  XX TENCUIALĂ PE BAZĂ DE ARGILĂ, aplicată în straturi de max 1,5 cm și umezit în prealabil suportul. Pentru a evita un strat prea gros de tencuială sau pentru a acoperi istructurile de lemn, se poate folosi rogojină de stuf. Straturile succesive vor reduce numărul de fisuri în tencuială, iar mortarul de finisare 4613  XX TINCI PE BAZĂ DE ARGILĂ, va oferi o suprafață complet netedă și omogenă. Se aplică o vopsea permeabilă la vapori pe bază de var sau silicat.

B.

Pentru suprafețele exterioare, evitați, dacă este posibil, utilizarea tencuielii din argilă, deoarece aceasta se poate spăla mai ușor dacă suprafața este deteriorată. Gama de tencuieli pe bază de var și puccolan este cea mai potrivită în acest scop. Aplicarea și aspectul final sunt similare cu cele ale tencuielii din argilă. Gama este alcătuită din trei produse: 2750 XX AMORSĂ TIP ȘPRIȚ, 2752 XX TENCUIALĂ DE BAZĂ, 2753 XX TINCI PE BAZĂ DE VAR. Pentru stratul de acoperire recomandăm 2801 SILICATTOP - vopsea silicatică.