UTILIZAREA MORTARELOR DE ZIDĂRIE
Domeniu de aplicare
Domeniul de aplicare determină proprietățile așteptate de la mortare. Nu contează ce trebuie să reziste zidăria (portantă, stâlp, coș de fum sau peretele despărțitor), nici din ce material este făcută zidăria, deoarece diferite materiale de zidărie necesită proprietăți diferite ale mortarelor. O compoziție, o capacitate de reținere a apei, o capacitate de antrenare a aerului și o durabilitate diferite sunt necesare pentru un perete realizat, de exemplu, din argilă vitrificată, beton celular sau blocuri de beton, sau chiar pentru o cărămidă de fațadă din clincher.

Gama Cemix de mortare de zidărie oferă soluții pentru o mare varietate de lucrări de zidărie. Atunci când se efectuează lucrări de zidărie, se folosește mortarul care se potrivește cel mai bine elementului de zidărie.

Pentru pereții despărțitori, în cazul în care capacitatea portantă nu reprezintă o preocupare principală, este suficientă utilizarea unui mortar cu rezistență mai mică la compresiune, MM1.

Pentru zidăria portantă normală, se poate folosi mortarul pentru zidărie MM3.

Pentru zidăria portantă pentru sarcini grele, puteți alege între mortarele MM5 și MM10.

În cazul zidăriei termoizolante, conductivitatea termică a mortarului de zidărie este importantă. Conductivitatea termică a mortarului poate fi redusă prin utilizarea de materiale de umplutură (de exemplu, perlit). Conductivitatea termică a unui mortar de zidărie mediu (MM3) este de aproximativ 0,79 W/mK, în timp ce mortarul de zidărie termoizolant MM3 are o conductivitate termică de aproximativ 0,15 W/mK. 

În restaurarea zidăriei din clădirile clasate și ruinele castelelor, folosim un compozit care conține var hidratat și gunoi ca lianți hidraulici, care sunt ceruți de regulament. Mortarul pentru zidărie MM3 Trass de la Cemix este potrivit pentru acest tip de lucrări.

În cazul zidăriilor din beton celular (de exemplu, Ytong), folosim de obicei un mortar de zidărie în strat subțire. Grosimea recomandată a stratului pentru adezivul pentru beton poros M5 Poren este de 3-5 mm, în timp ce pentru mortarele de zidărie normale este de 10-15 mm.

Pentru lipirea cărămizilor de sticlă este necesar un mortar flexibil și de mare rezistență. Adezivul pentru cărămizi de sticlă M10 Glas este un liant de ciment alb, neutru față de sticlă și de culoare albă, care conferă un aspect estetic îmbinărilor care vor fi vizibile ulterior.  

Mortarul de clincher este recomandat pentru zidirea cărămizilor de clincher (cărămizi cu absorbție redusă de umiditate, arse în stare solidă). 

Selectorul de produse de mortar Cemix este un instrument eficient pentru a vă ajuta să alegeți mortarul potrivit.