școala de muzică Brașov
Aflat în km 0 al Brașovului, mai precis vis-a-vis de clădirea Primăriei Brașov, actualul liceu de muzică Tudor Ciortea, s-a construit în 1834 un han cu numele de „La Soarele de Aur”. Aici se organizau reuniuni și spectacole și uneori recitaluri.
În sala de festivități a hanului a susținut un concert și compozitorul Johann Strauss, în 1848.
În anul 1874, în urma unor lucrări de modernizare, hanul s-a transformat în hotel („Hotelul nr. 1”), apoi în mănăstire și ulterior în școală. Din 1948, aici a funcționat Școala de muzică și de arte plastice.
După venirea la putere a partidului comunist, clădirea este naționalizată și devine școală de partid și în paralel liceu de artă.
După Revoluție proprietarii, Asociaţia Comunitatea Surorilor Franciscane sub Ocrotirea Sfântei Familii din Mallersdorf, fac demersurile necesare și sunt repuse în drepturi, iar clădirii i se păstrează destinația.
În anii 2015 liceul devine Liceul Vocațional de Muzică "Tudor Ciortea" Brașov.
Cu un buget de peste 500.000 mil lei constructorul VivaComCons, înlocuiește acoperișul, renovează fațadele principale și curtea interioară. Sala de sport și alte câteva săli de clasă s-au refăcut complet cu tencuială, finisaje (Renti) și zugrăveli moderne (Vopsea Silicat TOP).
La exterior tencuiala s-a înlocuit complet cu o tencuială pe bază de Trass (rocă vulcanică), foarte permisivă la difuzia vaporilor de apă.
Finisajul aplicat peste tencuială este un tinci armat cu fibre (Renti) care împiedică apariția eventualelor fisuri.
Pe zidăria întregului parter s-a aplicat spritz de var (Kalky VS) cu rol de aderență, apoi a fost tencuit cu tencuială pe bază de var (Kalky).
Vopsitoria folosită (Silicat TOP) este cu nisip de quartz în componentă, care conferă o durabilitate mai mare în timpul vopselei și o foarte bună difuzie a vaporilor de apă.