HIDROIZOLAȚII
Datorită cunoștințelor avansate în domeniul chimiei construcțiilor, materialele de impermeabilizare sunt acum disponibile sub formă lichidă și sub formă de pulbere.
Sunt ușor de aplicat și oferă o protecție adecvată împotriva efectelor nedorite ale apei atât la interior, cât și la exterior.

Acestea au avantajul față de impermeabilizarea tradițională cu membrane bituminoase că nu necesită echipamente speciale pentru aplicare. Cu o rolă, o pensulă sau un gletieră, se poate forma rapid o suprafață impermeabilă etanșă, care este potrivită pentru straturile și acoperirile ulterioare. Pentru a obține proprietățile dorite, acestea conțin diverși lianți și aditivi care le influențează domeniul de aplicare.
Hidroizolațiile pot fi pe bază de ciment, de dispersie + ciment sau de dispersie pe bază de rășină. Funcție de cerințele și solicitările existente se alege hidroizolația cea mai optimă pentru lucrarea respectivă.
Hidroizolație pensulabilă

Există mai multe opțiuni și materiale din care se poate alege în această etapă, iar decizia este influențată în primul rând de cerințele tehnice și de factorii economici. Există materiale de impermeabilizare care pot fi utilizate în siguranță în aproape orice condiții, dar într-o încăpere de uz casnic cu utilizare normală (ex. baie) acestea ar fi o alegere nejustificată și costisitoare. Specificațiile tehnice ale hidroizolațiilor ne ajută la alegerea produselor pentru utilizarea lor la interior sau exterior, precum și cele care sunt rezistente la apa clorurată sau care pot fi utilizate în medii cu apă potabilă.

Domeniile de utilizare ale hidroizolațiilor sunt detaliate în tabelul de mai jos. În toate cazurile, verificați textele de pe ambalajul produsului și fișa tehnică pentru a vă asigura că alegeți produsul corespunzător.

În general, Aquastop In este cea mai bună alegere pentru utilizare la interior, iar Aquastop Flex pentru utilizare la exterior.

Accesorii pentru hidroizolații

În lucrările de impermeabilizare, reușita stă întotdeauna în detalii, așa că nu uitați să folosiți accesorii potrivite:

 • element de colț interior sau exterior;
 • manșoane pentru străpungeri;
 • bandă flexibilă pentru hidroizolare
Standard

Standardul Uniunii Europene pentru hidroizolația sub placări (MSZ EN 14891) stabilește trei criterii de bază importante:

 • aderența
 • absorbția apei
 • rezistența la fisuri

În plus, standardul evidențiază cerințe de calitate mai ridicate pentru anumite caracteristici, altele decât cele enumerate mai sus.

Clasificare și etichetare

Simbolurile de mai jos oferă informații despre proprietățile incluse în standard:

 • CM = produs de impermeabilizare pe bază de ciment aplicat în stare lichidă;
 • DM = produs hidroizolant pe bază de rășină în dispersie aplicat în stare lichidă;
 • RM = produs hidroizolant pe bază de rășină reactivă aplicat în stare lichidă.

Caracteristici opționale:

 • O1 = capacitate îmbunătățită de supraînălțare a fisurilor la temperaturi scăzute (-5°C)
 • O2 = capacitate îmbunătățită de suprapunere a fisurilor la temperaturi scăzute (-20°C)
 • P = rezistență la apa clorurată (de exemplu, piscină)

După cum s-a menționat mai sus, Aquastop Flex, de exemplu, este o izolație "CM O2 P", pe bază de ciment, flexibilă până la -20°C, rezistentă la apă cu clor.

În cazul în care hidroizolația pensulabilă îndeplinește doar proprietățile de bază, aceasta nu ar trebui să fie utilizată în exterior sau în zone supuse la sarcini mari de apă!

Standardul nu se referă la proprietățile de rezistență la sulfați. Acest lucru este relevant în cazul în care suprafața este în contact cu apa contaminată (încărcată cu sare) și apa subterană.

În acest caz, hidroizolațiile sunt utilizate în principal în zonele subterane ale clădirilor, în subsoluri și în zonele de soclu.