MORTARE DE ZIDĂRIE
Îmbinarea unităților de zidărie între ele
Mortarul de zidărie este un agent de lipire a cărui funcție de bază este de a lipi diferite elemente de zidărie (cărămizi, pietre, elemente din beton) între ele și de a asigura o aderență durabilă a acestora. Umplerea golurilor dintre elemente servește la distribuirea uniformă a încărcăturii în structura peretelui. Una dintre cele mai importante proprietăți ale mortarelor de zidărie este rezistența lor la compresiune. Valoarea acesteia determină dacă materialul este capabil să reziste la sarcinile impuse de structura peretelui.

Zidăria este o activitate care consumă foarte multe resurse, motiv pentru care, de zeci de ani, se preferă amestecuri de mortar uscat preparate în fabrică în condiții închise, la care se adaugă doar cantitatea potrivită de apă pe șantier. Mortarul proaspăt produs în acest mod poate fi împrăștiat manual sau mecanizat pe suprafața orizontală a unităților de zidărie sau, în unele cazuri, în rosturi. Amestecurile de mortar uscat pregătite în fabrică nu numai că facilitează o muncă rapidă și eficientă, dar, datorită producției lor controlate, sunt alcătuite din lianți, aditivi și aditivi de calitatea și puritatea necesare pentru a se asigura că mortarul întărit își poate îndeplini funcția cu rezistența la compresiune și calitatea necesare timp de mulți ani.

ZIDĂRIE PAS CU PAS

În trecut, noroiul, argila, varul, ghipsul, trassul și, în unele locuri, materialele cimentate sau un amestec al acestora erau cel mai des folosite ca agenți de lipire pentru a uni și fixa diferitele unități de zidărie. În prezent, cei mai frecvent utilizați agenți de lipire sunt varul (var stins sau var hidratat) sau cimentul. Este interesant de remarcat faptul că, pentru restaurarea zidăriei din clădirile clasate și ruine, se folosește un mortar care conține var hidratat și gunoi ca lianți hidraulici.