Pensiune Făgăraș
Actuala clădire a pensiunii este ridicată în jurul anilor 1900 pe drumul înspre Sibiu cu statutul de casă boierească cu o arhitectură specifică zonei. Aici stilul arhitectural este puternic influențat de cel al coloniștilor saxoni, îmbinat începând cu secolul al XVIII-lea, cu barocul austriac.
Casa practic este cea mai veche casă de pe strada respectivă. Bine îngrijită și spațioasă, casa a trezit interesul, așa încât prin Decretul nr. 92 din 19 aprilie 1950 pentru naționalizarea unor imobile, emis de Consiliul de Stat, casa a fost naționalizată.
După această dată noul proprietar o transformă în clinică medicală. Legea sanitară introdusă în 1930 fixa pentru mediul rural dezideratul de 1 medic la 10.000 de locuitori, dar el era dificil de atins. În acea perioadă Făgărașul avea undeva la 13.000 de locuitori, majoritatea români (54%) dar și maghiari (26%) și sași (12%) și alte naționalități .
După Revoluție (1989) urmașii proprietarilor fac demersurile necesare să obțină retrocedarea clădirii. După obținerea imobilului și a terenului, actualul proprietar o transformă în pensiune. Având în vedere că fostul proprietar nu a îngrijit clădirea se impunea o reparație și o investiție pe măsură, pe care proprietarul o finalizează la finalul anului trecut ( 2023 ) cu cosmetizarea fațadelor.

Lucrare executată:
Tencuiala a fost veche, pe bază de ciment ,dar stabilă, fără exfolieri și desprinderi.
După spălarea cu apă sub presiune, s-a trecut la aplicarea amorsei Putzgrund (amorsa de uniformizare a absorbției de apă ) .
După uscarea amorsei, s-a aplicat tencuiala decorativa SilicoinOLA R2. Acesta, prin calitățile de permisivitate și blocarea dezvoltării mucegaiului și a ciupercilor va asigura o fațadă durabilă, fără pete și care permite difuzia vaporilor de apa.
Efectul de autocurățare este important întrucât reduce intervenția umana pentru spălare/cosmetizare a fațadei.
Produsele (Putzgrund și SiliconOLA) au fost alese de proprietar, ulterior în baza codului de produs au fost mixate și aplicate pe fațadă.
“Implicarea unor specialiști/meșteri cu experiență în fațade presupune costuri mai mari pentru proiect, dar și rezultatul și modul în care se prezintă estetic pensiunea este extrem de importantă pentru clienți”
Emil Tintirescu - proprietar